Sup Africký

24. ledna 2012 v 16:39 | Fufík |  Ptáci
Sup africký je velký zástupce čeledi jestřábovitých , blízce příbuzný supa bělohl. Obývá savany, polopouště a hornaté oblasti v západí a východní Africe a patří k vůbec nejrozšířenějším africkým supům.

Patří mezi středně velké supy s hmotností mezi 4 až 7 kg a délkou těla kolem 94 cm. Vzhledem se významně neliší od ostatních supů. Má dlouhý krk, krátký ocas, velká a široká křídla s bílými krovkami, hlavu a krk porostlé prachovým peřím a péřový límec. Dospělci mají tělo zbarveno šedě až tmavě hnědě, krk je šedý, zobák černý a spodní část zad a kostrč jsou bílé. Nezralí ptáci jsou výrazně tmavší.
Většinou žije v hejnech, která nebývají obvykle tvořena více jak deseti kusy. Má poměrně špatný čich, ale mimořádně dobrý zrak, kterým se řídí při hledání kořisti. Zároveň sleduje i ostatní členy hejna a pokud jeden z nich zahlédne potravu a pustí se vrhavě na zem, ihned ho následuje. Živí se převážně mršinami, které konzumuje po lvech, gepardech, leopardech nebo hyenách, které dokáže od mršiny i odradit. Jsou však schopny usmrtit i nemocná a příliš stará zvířata, občas uloví i mládě. Při hašteření o potravu vydávají charakteristické syčivé a kdákavé zvuky.

Sup africký si staví velké hnízdo z větví a rostlin, do kterého klade jedno vejce.

V roce 2007 byl sup africký v Červeném seznamu ohrožených druhů přeřazen z kategorie málo dotčených druhů do kategorie téměř ohrožených druhů, za což může především lov, ztráta přirozeného biomu, časté otravy, ale také masivní úbytek kopytnatců a tudíž i mršin.

Česky: Sup
Slovensky: Sup
Anglicky: Vulture
Německy: Geier
Polsky: Sęp
Rusky: стервятник
Čínsky: 禿鷲
Japonsky: ハゲワシ


 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Angel-ina* Angel-ina* | Web | 24. ledna 2012 v 16:44 | Reagovat

je krásný :) podobného jsem měla na ruce při jedné přehlídce dravců :)

2 Matice Matice | Web | 24. ledna 2012 v 18:14 | Reagovat

krásnej... dvakrát jsem ho viděla na živo

PS: máš u mě diplomek za sb

3 Doggie Doggie | Web | 24. ledna 2012 v 19:14 | Reagovat

Pěknej :)

4 Kiwi Kiwi | 24. ledna 2012 v 20:36 | Reagovat

Fúúha, nechcela by som stretnúť taký párik niekde sama na púšti :D

5 Barča Sobotková Barča Sobotková | 25. ledna 2012 v 11:19 | Reagovat

[4]: to ne no :D

6 Barča Sobotková Barča Sobotková | Web | 25. ledna 2012 v 11:20 | Reagovat

[5]: nenapsala jsem blog :/

7 Fufík Fufík | Web | 25. ledna 2012 v 12:30 | Reagovat

[6]: To je dobrý mam tě v affs.

8 Nika Nika | Web | 27. ledna 2012 v 19:05 | Reagovat

Pěkný supoš. :D jinak  pro mě je takovej zvláštní :D

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama